AMSTERDAM - Het toerisme vanuit Nederland naar Egypte trekt sinds de revolutie in het Arabische land slechts mondjesmaat aan.

"We hadden gedacht dat de animo sinds de versoepeling van het reisadvies sneller zou toenemen, maar dat valt erg tegen", zegt directeur van de branchevereniging voor reisorganisaties ANVR Frank Oostdam tegen NU.nl.

Uit cijfers van onderzoeksbureau GFK blijkt dat het aantal georganiseerde pakketreizen naar Egypte dat sinds 1 april wordt geboekt, 34 procent lager ligt dan het aantal in dezelfde periode vorig jaar.

“Er wordt in de zomerperiode tot nu toe duidelijk minder geboekt. Wel ligt het aantal boekingen weer hoger dan het aantal annuleringen, dat was in de periode na de opstanden andersom”, licht een woordvoerster toe.

Winter

In het afgelopen winterseizoen (november 2010 t/m maart 2011) daalde het aantal boekingen naar Egypte sinds eind januari met 3,4 procent. Dat valt relatief mee, omdat er in de maanden daarvoor juist opvallend veel Nederlanders een reis naar Egypte boekten, aldus de zegsvrouw.

De landen die het meest profiteren van het wegvallen van Noord-Afrika als gewilde vakantiebestemming zijn Turkije en Spanje -vooral Gran Canaria-, melden zowel ANVR als GFK.

Betogingen

Geïnspireerd door de succesvolle betogingen in buurland Tunesië, gingen op 25 januari van dit jaar duizenden Egyptenaren de straat op om te betogen tegen het dertig jaar durende autoritaire bewind van president Hosni Mubarak.

Het is het begin van wekenlange onrusten in het land, die soms op een gewelddadige manier uit de hand lopen. Volgens Egyptische autoriteiten hebben de protesten uiteindelijk zeker achthonderd levens geëist en zijn duizenden mensen gewond geraakt.

Mubaraks regime bezwijkt op 11 februari onder de druk van de dagelijkse betogingen, met name op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro. De president treedt af en het land komt onder een tijdelijk militair bewind.

Reisadvies

Daags na de revolutie versoepelt het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Egypte. De berichten over de onrusten in omringende Arabische landen en de daaruit voortgekomen oorlog in Libië zorgen er volgens Oostdam echter voor dat het toerisme in Egypte nog niet op gang komt.

De cijfers van GFK laten een soortgelijk beeld zien voor de andere Noord-Afrikaanse landen waaronder Tunesië.

Buitenlandse Zaken adviseert overigens nog steeds “waakzaamheid te betrachten” in Egypte en demonstraties en samenscholingen in het land te mijden. Voor Tunesië worden niet-essentiële reizen naar bepaalde steden in het binnenland en hoofdstad Tunis nog steeds ontraden.

Hoogseizoen

Oostdam zegt ervan overtuigd te zijn dat het aantal boekingen naar het Midden-Oosten weer aantrekt zodra het hoogseizoen begint. “Dat hebben we ook na eerdere negatieve reisadviezen gezien. Vanaf oktober komt het weer goed, zonder enige twijfel.”

TUI, de grootste reisorganisatie die op de kustgebieden van Egypte vliegt, onderstreept het beeld van de brancheorganisatie. De vluchten van TUI vinden sinds 1 april weer volgens de normale dienstregeling plaats.

Een woordvoerster zegt geen cijfers te kunnen noemen, maar bevestigt dat de belangstelling duidelijk minder is dan vorig jaar.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten