BRUSSEL - Ierland boekt goede voortgang bij het overwinnen van de ergste economische crisis in zijn recente geschiedenis.

Deskundigen van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben dat vrijdag laten weten na een tiendaags bezoek aan Dublin. De EU en het IMF zegden Ierland eerder 67,5 miljard toe uit het noodfonds voor de euro.

De experts verwachten dat de economische groei in Ierland (na een krimp vorig jaar van 1 procent van het bruto binnenlands product) dit jaar zal aantrekken.

Het begrotingstekort van de overheid wordt voor dit jaar geraamd op 10,5 procent van het bbp. Ierland wil het tekort in 2015 onder de EU-limiet van 3 procent brengen. In de financiële sector zijn hervormingen aangekondigd om het bankwezen gezond te maken.

Bevredigend

De Ierse minister van Financiën Michael Noonan toonde zich ingenomen met het oordeel van de experts. Dat zij tevreden zijn over de Ierse voortgang noemde hij ''erg bevredigend voor ons''.

Ierland was het eerste euroland dat een beroep deed op het noodfonds. Eerder werd ook Griekenland geholpen door eurolanden en IMF met een bedrag van 110 miljard euro, maar toen bestond het noodfonds nog niet.

Vorige week vroeg Portugal om steun. Waarschijnlijk kan dit land zo'n 80 miljard tegemoet zien.