LONDEN - Moody's heeft zijn oordeel over de kredietwaardigheid van Ierland met twee stappen verlaagd. De vooruitzichten voor het land blijven negatief, aldus de kredietbeoordelaar vrijdag.

Het lagere oordeel wordt ingegeven door de verzwakte financiële positie van de Ierse overheid, de zwakkere vooruitzichten voor economische groei en de onzekerheid over de uitkomst van solvabiliteitstests onder het Europese Stabiliteits Mechanisme.

Moody's zei ook dat Ierland mogelijk extra bezuinigingen moet doorvoeren om de begrotingsdoelstellingen te kunnen halen.


Een overzicht van de waarderingen per land op basis van gegevens van Moody's. De waarderingen van hoog tot laag zijn Aaa, Aa, A, Baa, Ba, B waarbij de cijfers 1,2 en 3 de relatieve positie binnen waardering aangeven (klik op de landen voor de rating):

(c)NU.nl/Jelle Kamsma

De financiële positie van de overheid kan verder verslechteren als de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verder verhoogt, aldus de kredietbeoordelaar.

Troika

Donderdag verhoogde kredietbeoordelaar Fitch het oordeel over Ierlands kredietwaardigheid juist met een stap nadat de Ierse overheid bekendgemaakt had dat de EU, het IMF en de ECB tevreden zijn over de vooruitgang die het land heeft geboekt.

Het drietal verschafte vorig jaar 85 miljard euro aan noodsteun aan Ierland onder strikte voorwaarden.

''De troika heeft informeel het eerste kwartaal afgetekend en ze hebben gezegd dat we al onze doelstellingen hebben bereikt. We mogen aanspraak blijven maken op de financiële steun'', zei minister van Financiën Michael Noonen donderdag.