AMSTERDAM – Nederlandse bedrijven maken weinig gebruik van contant geld, vergeleken met andere Europese landen.

Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) naar het gebruik van eurobiljetten door ondernemingen en huishoudens.

De waarde van transacties in contanten ligt nog altijd anderhalf tot twee keer hoger dan de waarde van elektronische betalingen. Vooral voor bedragen onder de 100 euro is cash populair, hoewel 20 procent van de bevolking aangeeft de voorkeur aan contanten te geven tot aan bedragen van 1000 euro.

Klein deel

Van de ondervraagde bedrijven laat 62 procent weten een deel van hun jaarlijkse inkomen in de vorm van contanten te krijgen. Het maakt wel een klein deel uit van de totale inkomsten.

Zo ziet 30 procent van de ondernemingen tussen de 1 en 20 procent van hun totale jaaromzet in bankbiljetten binnenkomen. Voor 19 procent daarentegen maken contanten meer dan de helft van inkomsten uit.

Nederland

Voor Nederland geldt dat 40 procent van de bedrijven helemaal geen inkomsten in cash heeft. Alleen in Frankrijk ligt dit percentage hoger. In Oostenrijk, Italië en Spanje zijn contanten veel populairder, ook voor grotere bedragen.

Of een bedrijf een deel van zijn inkomsten in contanten krijgt, is sterk afhankelijk van de sector waarin de onderneming opereert. Zo krijgt de horeca verreweg de meeste cash binnen, gevolgd door de groothandel en detailhandel.

In de sectoren vastgoed, bouw, en maakindustrie gaan relatief weinig contanten om. In het algemeen geldt dat bedrijven met een kleinere omzet een groter deel daarvan in bankbiljetten ontvangen.

Uitgaven

De uitgaven van bedrijven zelf bestaan maar voor een klein uit contanten. In totaal geeft 38 procent aan helemaal geen cash te gebruiken voor hun betalingen, terwijl nog eens 31 procent hooguit vijf procent van de uitgaven in contanten doet.

De totale waarde van de transacties in contanten bedroeg in 2008 naar schatting 1400 miljard euro. Volgens de ECB is de waarde van opgeslagen cash in de eurozone behoorlijk groot, vergeleken met de waarde van de bankbiljetten die in circulatie zijn.

Nieuwe methoden

Het onderzoek is uitgevoerd in 2008 en 2009, maar de ECB geeft aan dat er geen indicaties zijn dat het gebruik van cash substantieel veranderd is sinds die tijd.

Op de middellange termijn verwacht de ECB dat contanten een belangrijk betaalmiddel zullen blijven en dat nieuwe betalingsmethoden slechts een bescheiden invloed zullen hebben.

Het onderzoek is uitgevoerd in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk en Luxemburg.