UTRECHT - Als het pensioenakkoord stukloopt, leidt dat tot grote schade voor het poldermodel, vreest voorzitter Jaap Smit van vakcentrale CNV.

''Het brengt grote schade toe aan de wijze waarop werknemers, werkgevers en overheid vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid oplossingen voor ingewikkelde vraagstukken vinden'', stelt Smit donderdag in een ingezonden brief in Trouw.

Werkgevers en vakbonden onderhandelen al maanden over de uitwerking van het conceptakkoord van vorig jaar juni. Na scherpe kritiek van twee vakbonden laste FNV onlangs een pauze in. De bonden vrezen dat werknemers straks te veel risico's dragen en dat de pensioenrechten die mensen tot nu toe hebben opgebouwd onvoldoende gewaarborgd zijn.

Pluspunten

CNV ziet wel veel pluspunten in het nieuwe akkoord. Wel vindt Smit dat het helpt als de werkgever duidelijk maakt dat hij medeverantwoordelijk blijft voor het pensioen van werknemers.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de opstelling van het CNV. De werkgeversorganisaties zijn altijd bereid in nader overleg te spreken over de medeverantwoordelijkheid van werkgevers voor het pensioen, liet een woordvoerder weten.

Jongerenvakbonden

Jongerenvakbonden van CNV en FNV vinden dat er snel moet worden doorgepakt met het pensioenoverleg. Als het huidige pensioenstelsel niet wordt aangepast, betalen jongeren uiteindelijk de rekening voor de stijgende levensverwachting en de schokken op de financiële markt, stellen zij donderdag.

De bonden vinden dat gepensioneerden en vakbonden als FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV over hun angst moeten heenstappen dat opgebouwde rechten worden aangetast. Als de huidige pensioensituatie gehandhaafd blijft, wordt de rekening niet eerlijk verdeeld over generaties, aldus CNV Jongeren en FNV Jong.