DE MEERN - Reisorganisaties zien nog een lichte aarzeling bij Nederlanders om op vakantie te gaan. Eind december en begin januari beginnen traditioneel de boekingen voor het zomerseizoen, maar die zijn deze keer van start gegaan met een lichte teruggang van 2 procent vergeleken met een jaar eerder.

De reisbrancheorganisatie ANVR

De boekingen binnen Europa blijven over het algemeen licht achter, ook naar populaire bestemmingen als Spanje. Alleen het aantal vliegreizen die voor het zomerseizoen zijn geboekt naar Turkije en Griekenland, laten plussen zien van respectievelijk 26 en 4 procent ten opzichte van vorig jaar.

Verre bestemmingen

Naar verre bestemmingen als Amerika en het Verre Oosten voor de zomer van 2002 is tot nu toe 18 procent minder geboekt dan een jaar eerder. Wel is een ruime plus te zien bij intercontinentale bestemmingen als Afrika (43 procent), Australië en Nieuw Zeeland (beide circa 70 procent). "Maar met het kleine marktaandeel dat zij vertegenwoordigen ten opzichte van andere verre bestemmingen, kunnen zij het achterblijvende percentage voorlopig niet oppoetsen", aldus de woordvoerster.

Nu aan het begin van de voorjaarsvakantie moet nog 63 procent van de Nederlanders vertrekken om zijn geboekte wintervakantie te vieren. Jaarlijks brengen circa 750.000 mensen 's winters een georganiseerde reis door in de sneeuw of in de zon.

De zonzoekers laten het volgens de ANVR deze winter afweten in vergelijking met vorig jaar. Met een totale daling van 18 procent blijven zowel verre als Europese zonbestemmingen achter. De boekingscijfers van vakantiegangers die de winter doorbrengen in de sneeuw, zijn vrijwel gelijk aan die van vorig jaar. De meest favoriete wintersportbestemming is Oostenrijk met zo'n 215.000 bezoekers.