ZOETERMEER - Het aantal mensen met een NHG-hypotheek dat hun huis gedwongen met verlies moest verkopen is in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen tot 492, een stijging van 62 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vergeleken met het voorgaande vierde kwartaal bedraagt de toename 38 procent. Dat meldde Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitvoert, donderdag.

De toename van gedwongen woningverkopen wijt het Waarborgfonds aan de dalende prijzen van koopwoningen.

''Wie nu zijn woning gedwongen moet verkopen, houdt eerder een restschuld over dan een aantal jaren geleden. Vooral echtscheiding (44 procent) en werkloosheid (17 procent) zijn bij NHG oorzaken van gedwongen verkoop. In die gevallen neemt het Waarborgfonds de restschuld over.

Minder verkocht

Het aantal verkochte bestaande koopwoningen is in maart met 6,4 procent gedaald tot 10.432. Vergeleken met februari was er sprake van een stijging met 9,1 procent. Dat heeft het Kadaster bekendgemaakt.

De verkopen van tussenwoningen, appartementen en hoekwoningen lieten een daling zien in maart, terwijl de vrijstaande woningen en twee-onder-een kapwoningen juist vaker van eigenaar verwisselden. De appartementen daalden het meest met 16,9 procent.

Vorige maand vonden er 270 executieveilingen plaats, in maart vorig jaar waren dat er 228, aldus het Kadaster.