DEN HAAG - Burger- en militair personeel op de kazernes zint op acties die ze kunnen voeren tegen de bezuinigingen die het kabinet wil opleggen.

Woensdag was de tweede bijeenkomst die de militaire vakbonden samen hielden, dit keer op basis De Peel. De opkomst was opnieuw hoog en de actiebereidheid ''is ongekend groot''.

Dat hebben de voorzitters van de bonden AFMP en ACOM woensdag gezegd. Volgens hen is de achterban woedend over wat hen boven het hoofd hangt en hebben de leden allerlei wilde gedachten over acties.

''Maar we moeten die gedachten in goede banen leiden. We kunnen wel de grenzen opzoeken maar er niet overheen gaan'', zei AFMP-voorman Wim van den Burg. Veel leden willen in ieder geval wel buiten de poorten iets gaan doen.

Verkloot

Militairen mogen niet staken en mogen geen defensiematerieel gebruiken bij hun acties. Ook ACOM-voorzitter Jan Kleian stelt dat het broeit onder de mensen.

''Mensen voelen zich verkloot door de politiek en door de samenleving'', aldus Kleian. Hij wijst erop dat velen naar Afghanistan zijn geweest en daar waardering voor kregen, terwijl ze dan toch zomaar hun baan kunnen verliezen.

Transportbonden

Kleian is voorzichtig positief over een idee van de transportbonden om defensiepersoneel in deze sector aan de slag te krijgen. ''Eerst zien en dan geloven. Bij de politie bestond ook zo'n plan maar dat leverde niet veel op'', aldus Kleian.

Ook benadrukt hij dat het sociaal plan dat de bonden moeten afspreken met Defensie belangrijk is.

Daarin kan geregeld worden dat mensen er niet teveel op achteruit gaan als zij ander werk kunnen krijgen. ''In de transport beginnen velen weer van onderaf of moeten ze nog opleidingen volgen'', zei Kleian.