WASHINGTON - Vier jaar na het begin van de financiële crisis is de kwetsbaarheid van het internationale financiële systeem nog altijd een bedreiging voor de economie.

Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de woensdag gepubliceerde nieuwe editie van het Global Financial Stability Report.

Door het herstel van de economie is de kans op een nieuwe financiële crisis wel afgenomen, aldus het IMF. Maar hoge overheidsschulden en kwetsbare financiële instellingen blijven een bedreiging voor de internationale financiële stabiliteit.

Het vertrouwen in de financiële sector is nog altijd niet hersteld, terwijl de schuldenproblemen van overheden, vooral in Europa, voor nieuwe problemen zorgen.

Zwakste

De bezem moet daarom door de Europese bankensector, blijkt uit het halfjaarlijkse rapport. De zwakste banken moeten worden opgeruimd en de rest moet de kapitaalbuffers verhogen.

Veel banken in probleemlanden als Portugal, Ierland en Spanje staan er volgens het fonds slecht voor. Maar ook in Duitsland vormen noodlijdende regionale spaarbanken, de zogeheten Landesbanken, een blijvende bedreiging voor het financiële systeem.

Geloofwaardig

Overheden moeten hun schulden en tekorten op een geloofwaardige manier aanpakken zonder het economisch herstel in de knop te breken.

Dat geldt niet alleen voor de eurolanden die afgelopen jaar onder vuur kwamen te liggen op de financiële markten, vindt het IMF. Ook de Verenigde Staten en Japan moeten de schuldenberg zien terug te dringen.