AMSTERDAM - De Belgische bank BNP Paribas Fortis heeft eind 2009 meer dan 72 miljoen euro verloren door in zee te gaan met klimaatfraudeurs. De Belgische zakenkrant de Tijd bericht woensdag voor het eerst over de fraudezaak.

Het is niet duidelijk op welke bronnen de doorgaans goed ingevoerde krant zich baseert.

Sinds 2005 kunnen bedrijven die minder CO2 uitstoten dan toegestaan de resterende rechten verkopen. BNP Paribas Fortis ging volgens de Tijd in op een aanbod om uitstootrechten te kopen tegen een lage prijs, die mogelijk was doordat de verkopers de btw niet terugbetaalden aan de Belgische schatkist.

Terugvorderen

In normale situaties kunnen bedrijven de btw terugvorderen bij de staat, maar de fiscus zou de bank ervan hebben overtuigd dit niet te doen.

Volgens de krant omdat men zich kan afvragen of bij de bank niet meer alarmbelletjes moesten gaan rinkelen bij de lage prijs voor de uitstootrechten.  "Blijkbaar vingen de fraudeurs wel bot bij andere banken. BNP Paribas Fortis heeft de miljoenenschade dus zelf geslikt."

Het onderzoek naar het fraudenetwerk zit in een cruciale fase, daarom wil het Brusselse parket verder niets over de zaak kwijt.