DUBLIN - John Rusnak, de valutahandelaar van de Amerikaanse divisie van de Allied Irish Bank (AIB) die 750 miljoen dollar zou hebben verduisterd, heeft voor zijn verdachte transacties forse bonussen ontvangen.

Volgens de bank gaat het om jaarpremies van 100.000 en 200.000 dollar. Rusnak ontving dit geld boven op zijn jaarsalaris van .000 dollar, zo meldde de AIB maandag.

Vorige week maakte de AIB bekend dat Rusnak bij AllFirst gesjoemeld heeft door complexe optietransacties in yens en dollars te verrichten. De onthulling veroorzaakte een grote schok in de financiële wereld en riep herinneringen op aan de affaire-Leeson. Bankmedewerker Leeson bracht in 1995 met zijn malversaties de prestigieuze Britse bank Barings aan de rand van de ondergang.

Bonussen

Een Amerikaans financieel specialist, Eugene Ludwig, is vrijdag aangewezen om het interne onderzoek naar de fraude te leiden. Hij moet erachter komen hoe Rusnak te werk kon gaan zonder de leidinggevenden van het filiaal in Baltimore te alarmeren. Volgens de Baltimore Sun hebben de bonussen bijgedragen aan de omstreden werkwijze van de valutahandelaar. Bonussen vormen een substantieel deel van het salaris van de managers bij AIB.

Een van de topmensen van AIB zei dit weekeinde dat vanaf eind vorig jaar twijfel groeide over de handelwijze van Rusnak. Eerder had de bank verklaard voor medio januari van niets te hebben geweten. Na het bekend worden van het miljoenenverlies halveerde de koers van het aandeel van AIB.

Rusnak ontkent dat hij geld heeft gestolen van de bank. Mocht blijken dat hij gefraudeerd heeft, dan dreigt voor de valutahandelaar vervolging, een boete van een miljoen dollar en een gevangenisstraf van dertig jaar.

/ECONOMIEValutahandelaar verduistert 750 miljoen dollarOnderzoek naar verduistering 750 mijoen dollar