DEN HAAG - Telecombedrijf KPN treedt toe tot het internationale 'Climate Savers Programme' van het Wereldnatuurfonds en tekent daarmee voor een forse energiebesparing in de komende tien jaar. Dat heeft KPN woensdag bekendgemaakt.

Bestuurslid Baptiest Coopmans van KPN zei in een toelichting dat het concern in Nederland en België al geheel draait op groene stroom, opgewekt uit wind, biomassa en zon.

In Duitsland is dat nu 50 procent. ''Afhankelijk van de beschikbaarheid van groene stroom zal het in Duitsland over twee à drie jaar ook 100 procent zijn'', aldus Coopmans.

KPN mikt op een energiebesparing van 20 procent in de komende tien jaar ''ten opzichte van nu'' in onder meer het vaste en mobiele netwerk, aldus de bestuurder. Dat komt neer op een besparing van 130 gigawattuur per jaar, ofwel het jaarlijkse stroomverbruik van een stad als Delft. ''Het is een ambitieuze doelstelling gezien het almaar toenemende dataverkeer.''

Vorig jaar verlaagde KPN het verbruik in het Nederlandse mobiele- en vaste netwerk met 38 gigawattuur en in de Nederlandse datacentra met 6 gigawattuur.

Investeren

Om de met het Wereldnatuurfonds afgesproken doelstelling te halen, moet het bedrijf investeren in nieuwe apparatuur en een efficiënter netwerk. Coopmans wilde niet zeggen welk deel van het jaarlijkse investeringsbudget van 1,1 miljard euro hiervoor wordt aangewend.

KPN is het eerste telecombedrijf ter wereld dat deelneemt aan het Climate Savers Programme en de tweede Nederlandse onderneming na Eneco. Andere deelnemers zijn onder meer Coca-Cola, IBM, HP, Nokia en Volvo.