GÖTEBORG - De productstop bij autofabriek Saab, eigendom van het Nederlandse Spyker Cars, leidde dinsdag tot de eerste ontslagen bij een toeleverancier.

IAC, dat de instrumentenpanelen voor de voertuigen maakt, heeft tachtig medewerkers naar huis gestuurd. Dat bevestigde het bedrijf zelf woensdagochtend.

Het gaat om personeel dat via een uitzendorganisatie al langere tijd in de IAC-fabrieken in Göteborg en twee kleinere Zweedse gemeenten werkte.

Voorzitter Svenake Berglie van de de Zweedse vereniging van auto-onderdelenfabrikanten (FKG) zei woensdag tegen het Zweedse nationale radiojournaal (SR) dat snel meer mensen op straat kunnen komen te staan.

''Als Saab woensdag geen uitsluitsel geeft over wanneer de productie weer op gang komt, zullen toeleveranciers gaan ontslaan. Op korte termijn staan duizend banen op de tocht.'' Bij de FKG zijn ongeveer vijftig belangrijke Saab-onderaannemers aangesloten.

Leveren

Kees van den Berg, algemeen directeur van Saab Nederland, vreest dat zijn bedrijf door de productiestop niet aan zijn verplichting kan voldoen om bestelde auto's in Nederland binnen vier tot zes weken te leveren, zo zegt hij tegenover het Financieele Dagblad. Als de levertijd niet wordt nagekomen, heeft de koper het recht de overeenkomst te ontbinden.