AMSTERDAM - Wehkamp.nl, een van de grootste webwinkels van Nederland, is op zoek naar een nieuwe eigenaar. Dat stellen bronnen uit de financiële wereld tegen ANP-Reuters.

Wehkamp.nl heeft per jaar 100 miljoen bezoekers. Het bedrijf heeft 1,6 miljoen vaste klanten en verstuurt jaarlijks vijf miljoen zendingen. Wehkamp heeft een breed assortiment. De site verkoopt onder meer kleding en elektronica.

Het online warenhuis is sinds eind 2008 in handen van enkele investeerders, waaronder oud-topman Ad Scheepbouwer van KPN.

Verder hebben bestuursvoorzitter Paul Nijhof en de voormalige financiële topman Berend van de Maat van de onderneming belangen. De drie zijn verenigd in RFS Holland Holding.

Create2fit

Naast Wehkamp.nl heeft de holding ook een meerderheidsbelang in Create2fit. Dit bedrijf gaat schuil achter een aantal gespecialiseerde internetwinkels waaronder plasma-discounter.nl en wasmachine.nl. RFS Holland Holding haalde in het gebroken boekjaar dat op 31 maart 2010 afliep een nettowinst van 17,5 miljoen euro op een omzet van ruim 384 miljoen euro.

Een van de bronnen noemde het Amerikaanse Amazon.com en het Nederlandse Bol.com als potentiële strategische kopers. Bol.com richtte zich oorspronkelijk vooral op de verkoop van boeken, maar heeft het aanbod de laatste jaren verbreed.

Sinds kort verkoopt het bedrijf ook artikelen voor persoonlijke verzorging, keukenapparaten en huishoudelijke apparatuur.

Investeringsfondsen

Andere gegadigden zijn volgens deze bron verschillende investeringsfondsen. Wehkamp was tot eind 2008 in handen van het Noorse IK Investment Partners. Twee andere bronnen zeiden ook gehoord te hebben dat Wehkamp te koop staat.

Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen ligt Amazon.com niet voor de hand. ''Ik twijfel of Amazon.com nu de fantastische Nederlandse markt zou willen bestrijken met Wehkamp. Het kan, maar ik weet het niet.''

Eerder ziet Muller een kleine partij voor de activiteiten van Wehkamp gaan. ''Macintosh zou het kunnen doen. Bol.com is duidelijk de activiteiten aan het verleggen. Het zou wel kunnen.''. Het beursgenoteerde Macintosh Retail Group is eigenaar van onder andere de winkelketens Scapino en Halfords.

Een woordvoerder van Wehkamp en RFS Holland Holding zei dinsdag dat het bedrijf vooralsnog vasthoudt aan zijn groeistrategie en er verder geen ontwikkelingen zijn.

De woordvoerder voegde toe dat RFS Holland Holding donderdag zijn jaarcijfers over het afgelopen boekjaar presenteert.