AMSTERDAM - Nederland en het Verenigd Koninkrijk hoeven niet naar de rechter te stappen wegens de voortdurende Icesavezaak met IJsland. Beide landen kunnen binnen twee jaar worden terugbetaald uit de opbrengst van de boedel van Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave.

Dat zei de IJslandse president Olafur Grimsson dinsdag tegen de Britse omroep BBC.

IJsland is Nederland en het Verenigd Koninkrijk nog miljarden schuldig die deze landen hebben voorgeschoten om de spaarders van de omgevallen internetbank Icesave te compenseren.

Voor Nederland gaat het om 1,3 miljard.

Referendum

Nederland en het Verenigd Koninkrijk willen dat de rechter zich uitspreekt over de Icesavezaak, nu de IJslandse bevolking dit weekeinde voor de tweede keer een akkoord met Nederland en het Verenigd Koninkrijk in een referendum heeft afgewezen.

Een eerder akkoord werd ook door de bevolking afgewezen. Nu waren de voorwaarden versoepeld, maar net als de vorige keer weigerde Grimsson zijn handtekening te zetten en besloot hij het akkoord in een referendum voor te leggen aan de bevolking.

Opbrengst

Volgens Grimsson zal de verkoop van de boedel van Landsbanki genoeg opbrengen om beide landen terug te betalen. Het eerste deel van de boedel zou al 2 miljard pond waard zijn. Daarmee kan binnen enkele maanden het Verenigd Koninkrijk worden terugbetaald.

''Het is niet praktisch om de zaak voor de rechter te brengen, terwijl de mogelijkheid bestaat dat de opbrengst van de boedel genoeg oplevert'', zegt de IJslandse president.

De Jager

Dat mogelijk een groot deel van de schuld kan worden terugbetaald uit de boedel, heeft ook minister Jan Kees de Jager (Financiën) begrepen van de curatoren, zo zei hij dinsdag tijdens een debat met de Tweede Kamer.

Desondanks houdt hij vast aan de lijn dat de tijd van onderhandelen voorbij is en dat de rechter over de zaak moet oordelen. Ook herhaalde hij dat Nederland vindt dat IJsland niet kan toetreden tot de Europese Unie zolang de schulden niet zijn terugbetaald.

Druk opvoeren

De Jager wil ook via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de druk op IJsland opvoeren wegens de terugbetalingsregeling na het faillissement van internetspaarbank Icesave.

Het IMF verstrekt leningen aan IJsland. In zijn wekelijkse gesprek bij RTL Z wees De Jager er dinsdag op dat Nederland en het Verenigd Koninkrijk weliswaar in het bestuur van het IMF zitten, maar samen een minderheid vormen die die leningen niet kan blokkeren. ''We moeten proberen zo veel mogelijk het IMF mee te krijgen'', aldus de bewindsman.