AMSTERDAM - Philips schrapt 185 van de 418 banen bij de vestiging in Hoogeveen. De afslanking gebeurt gefaseerd. In 2003 moet de operatie zijn afgerond. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Dat heeft het elektronicaconcern maandag bekendgemaakt.

De vestiging is onderdeel van de divisie DAP, die producten als stofzuigers en koffiezetters ontwikkelt en maakt. In Hoogeveen worden deze producten in elkaar gezet. Maar volgens het concern zijn de assemblagelijnen niet meer concurrerend, onder meer wegens de loonkosten. De productie wordt naar het 'goedkopere' Polen overgeheveld.

Hoogeveen wordt omgevormd tot een 'center of competence'. Dat betekent dat de vestiging zich gaat concentreren op de ontwikkeling van nieuwe producten. Philips hoopt zoveel mogelijk mensen aan een andere baan te kunnen helpen, binnen het concern of daarbuiten en dan vooral in de regio. "Wij zijn daar vrij succesvol in gebleken", aldus een Philips-woordvoerder.

CNV-Bedrijvenbond betwijfelt of verplaatsing naar Polen echt goedkoper is. "Er zijn tal van bijkomende kosten, zoals voor investeringen en vervoer", aldus een woordvoerder. De bond vindt dat Philips zijn betrouwbaarheid als onderhandelingspartner op het spel zet. Het concern kondigde twee jaar geleden aan dat Hoogeveen stofzuigers en koffiezetters zou blijven maken. "Met deze reorganisatie lijkt Philips die belofte niet gestand te doen", aldus het CNV.

FNV Bondgenoten reageert teleurgesteld. Bestuurder H. van der Wal zegt zich te blijven inzetten voor het behoud van werkgelegenheid in Hoogeveen. Hij wil dat Philips de ontslagen werknemers een goede regeling voor ander werk aanbiedt, een zogeheten werk-naar-werkregeling.