HAVELTE - Ongeveer vierhonderd militairen die zijn gelegerd op de Johannes Postkazerne in Havelte (Drenthe) hebben dinsdagmorgen de eerste actiebijeenkomst tegen de bezuinigingen bij Defensie bijgewoond.

Volgens de militaire vakbonden is de actiebereidheid groot. Bonden en militairen bespreken nog hoe de acties vorm moeten krijgen.

Op de kazerne was grote onrust ontstaan nadat minister Hans Hillen van Defensie vorige week vrijdag bekend had gemaakt dat onder meer het tankbataljon in Havelte wordt wegbezuinigd. Daarmee komen zo'n tweehonderd arbeidsplaatsen te vervallen.

Vernielingen

De vakbonden kregen afgelopen dagen signalen van hun achterban dat de frustratie onder militairen zo groot is, dat er op de Johannes Postkazerne vernielingen zijn aangericht en soldaten hun meerderen niet meer gehoorzamen.

Ed Lugthart van de vakbond AFMP noemt de actiebereidheid ''bijzonder''. ''Militairen zijn niet snel bereid actie te voeren, omdat ze erg loyaal zijn naar hun werkgever.

Tijdens het besloten deel van onze bijeenkomst gaven de militairen wel aan dat ze gepaste acties willen met een militair karakter.''

In totaal verdwijnen er bij defensie 12.000 arbeidsplaatsen, waarvan zo'n 6000 gedwongen ontslagen. Lugthart noemt de bezuinigingsplannen ''kil en asociaal''.

Manifestatie

De bijeenkomst in Havelte is de eerste in een lange reeks. Er volgen nog dertig bijeenkomsten elders in het land. De militaire vakbonden willen op 16 juni een landelijke manifestatie houden tegen de bezuinigingsplannen, waarschijnlijk in Den Haag.

Te laat

Het tankbataljon in Havelte wordt per 9 mei opgeheven. ''Voor ons komt 16 juni dus te laat”, zegt een van de militairen die de bijeenkomst bijwoonde.

''Ik ben 32 en werk veertien jaar voor dit bedrijf. Dan krijg je te horen dat je zo aan de kant wordt gezet. Wij onderhouden onder meer de Leopardtanks. In afwachting van meer duidelijkheid, probeer ik mezelf bezig te houden met wat onderhoudsklusjes. Maar het is heel moeilijk."

Volgens hem is er veel onduidelijkheid onder de militairen. ''We hebben zoveel vragen, maar ons wordt niks verteld.''

Actie militairen in Havelte