ZEEWOLDE - Saab heeft extra geld nodig voordat het de productie weer kan herstarten. Spyker, de eigenaar van de Zweedse automaker, liet dinsdag weten dat er wordt gewerkt aan het aantrekken van nieuwe financiering.

Spyker zei in gesprek te zijn met verschillende partijen. Op maandag liet het bedrijf weten te werken aan de verkoop van het vastgoed van Saab.

Daarvoor zou wel goedkeuring van het Zweedse National Debt Office nodig zijn. Op dinsdag zei Spyker dat de verkoop van vastgoed een van de oplossingen is waaraan wordt gewerkt.

De productie van Saab is de afgelopen twee weken steeds onderbroken geweest. Leveranciers weigeren het bedrijf nog langer van onderdelen te voorzien omdat de rekeningen niet worden betaald.

''Het extra geld dat Spyker en Saab verwachten aan te trekken, is nodig voor het opstarten van de productie. Met extra financiering verwacht Saab dat het de normale productie binnen een week weer kan hervatten'', aldus een verklaring.

Saab Nederland

Saab Nederland laat zich niet afschrikken door de financieringsperikelen bij moederbedrijf Spyker en de problemen met onderdelenleveranciers.

''Ondanks dat we last hebben van de boel die in Zweden stilligt, proberen we een feestje te maken van de AutoRAI’’, zei Kees van den Berg, algemeen directeur van Saab Nederland, dinsdag op de persdag van de tweejaarlijkse autoshow.

''We hebben de afgelopen jaren al zoveel meegemaakt dat we ook niet zo snel meer schrikken’’, aldus de importeur. Hij doelde op het faillissement van voormalig importeur Kroymans en de overname van Saab door Spyker daarna. ''Hier slaan we ons ook wel doorheen.’’