BUNNIK - Bovag en RAI hebben de verwachting voor de verkopen van nieuwe auto's voor heel 2011 naar boven bijgesteld tot 550.000 stuks, na een eerdere verwachting van 480.000 voertuigen. Dat hebben de brancheorganisaties maandag bekendgemaakt.

''De consument haalt zijn hand gelukkig weer van de portemonnee en koopt nieuwe auto's", aldus Peter Janssen, directeur RAI Vereniging.

"Blijkbaar zijn de proposities van onze leden scherp genoeg om daartoe aanleiding te geven.''

De organisaties noemen de hogere verkopen goed nieuws voor de branche.

Marges

''Maar we moeten wel in ogenschouw nemen dat de groei vooral zit in de kleine, zuinige auto's, waarop de marges dun zijn'', zegt Eric Tak, voorzitter Bovag Autodealers.

Hij wijst erop dat autodealers meer verkoopvolume nodig hebben om met dezelfde rendementen te kunnen blijvend draaien.

Stijging

Vorige week werd bekend dat de verkopen in het eerste kwartaal waren uitgekomen op 180.622 personenwagens, een stijging van bijna 25 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Ongeveer een derde van de verkopen viel echter in de categorie auto's die gevrijwaard zijn van aanschafbelasting (BPM) en motorijtuigenbelasting (MRB).

Fiscaal

Hoeveel auto's exact dit jaar de showroom uitrollen hangt nog af van het toekomstige fiscale beleid van de politiek rond de BPM en MRB. Voor de zomer geeft de politiek hierover naar verwachting meer duidelijkheid.

De autoverkopen zijn na een dramatisch verlopen 2009 sinds medio vorig jaar bezig aan een opmars. Het jaar 2010 werd afgesloten met een verkoopstijging van bijna 25 procent.