AMSTERDAM – In Nederland verwacht 86 procent van de bedrijven de investeringen in vastgoed en kantoorruimte te bevriezen of te verlagen. Dat blijkt maandag uit onderzoek van kantoorverhuurder Regus.

Op andere terreinen investeren ondernemingen wel. Zo zijn ze wel bereid meer uit te geven aan sales en marketing. Dit zou te maken hebben met het streven naar lagere operationele kosten.

“Het lijkt erop dat bedrijven alleen investeren in onderdelen waar een duidelijk rendement te verwachten is. Dat de uitgaven op het vlak van vastgoed blijven dalen in 2011 is een opmerkelijke trendbreuk vergeleken met een paar jaar geleden”, aldus directeur Eduard Schaepman van Regus Benelux.

Winst

Omzet en winst laten een stijgende lijn zien. Ruim twee op de vijf ondernemingen rapporteert een gezonde bedrijfswinst, terwijl iets meer dan de helft een omzetgroei meldt.

Het onderzoek laat verder zien dat 54 procent van de bedrijven wereldwijd gelooft dat in de tweede helft van 2011 of in de eerste helft van 2012 de economie volledig hersteld zal zijn.

Er werden in totaal 17.000 ondernemingen ondervraagd.