AMSTERDAM – China heeft het afgelopen kwartaal een tekort op de handelsbalans geboekt. Dat meldt de Chinese overheid zondag. Het vorige tekort stamt uit het jaar 2004.

Het lichte overschot in de maand maart kon de prijsstijging van grondstoffen niet voldoende compenseren.

Het tekort op de handelsbalans kwam in het voorbije kwartaal uit op ongeveer 1 miljard dollar (ruim 700 miljoen euro). Een tekort ontstaat als een land meer invoert dan uitvoert.

De uitvoer nam in China van januari tot maart vergeleken met een jaar geleden met 26,5 procent toe terwijl de invoer met 32,6 procent steeg. Normaal gesproken staat het land juist te boek als grote exporteur.

Aanhouden

Economen denken dat China het hele jaar 2011 toch zal afsluiten met een groot overschot op de handelsbalans.

“Het tekort op de handelsbalans zal niet lang aanhouden. Want in de tweede helft van het jaar neemt de Chinese export traditioneel toe”, zei Wang Tao, econoom van UBS tegen Dow Jones Newswires.

Beschuldigen

Over de Chinese handelsbalans is het laatste woord nog niet gesproken. Handelspartners zoals de Verenigde Staten beschuldigen het land er al een tijdje van de export kunstmatig te stimuleren door de nationale munt, de yuan, onder te waarderen.

Volgens de VS heeft China geen andere optie dan de vraag in eigen land te stimuleren, omdat de vraag vanuit Europa en de VS afneemt.