AMSTERDAM – Hans Hoogervorst, vertrekkend voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), heeft na vier jaar toezicht een andere visie gekregen op banken en verzekeraars. “Ik dacht dat de financiële sector veel rationeler was.”

Dat zegt Hoogervorst zaterdag in het Financieele Dagblad. Hij vertelt in een interview dat hij bij zijn aantreden geen idee had hoe zwaar ondergekapitaliseerd banken waren en dat de staatsafhankelijkheid van banken hem heeft “onthutst”.

“Dat is niet alleen de kwestie van de staatssteun en de terugbetaling daarvan. Dat zit veel dieper. Het hele monetaire beleid is sterk gericht op het overeind houden van de financiële sector.”

Bankiers

Hoogervorst wil Nederlandse bankiers niet portretteren als mensen die grote fouten hebben gemaakt. “Behalve misschien bij ABN Amro.”

Hij gaat ook in op de recente bonuskwestie rondom topman Jan Hommen van ING. “Hommen is een ontzettend nette vent. Die bonussen, daar lacht men om in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De eerste de beste dealer verdient dat. En misschien meer.”

De oplossing is in zijn ogen heel simpel. “Je moet de kapitaaleisen dusdanig opschroeven dat buitensporige winstgevendheid niet meer kan voorkomen. Dan gaan die beloningen ook in de pas lopen.”

Hypotheken

Hoogervorst is blij dat er een akkoord is bereikt over de beperking van tophypotheken en dat de aflossingsvrije hypotheek aan banden is gelegd. “Maar dat heeft drie jaar geduurd. Als het akkoord eerder was ingevoerd hadden minder mensen een zware tophypotheek gekregen.”

“Toen ik begon heb ik onderschat hoe groot de problemen voor de consument zijn. Zelf ga ik van nature heel conservatief met mijn geld om.” Een beleggingshypotheek noemt hij een “rotproduct”.

Krokodillentranen

Partijen die onder toezicht staan verwijten de AFM te veel te verschuiven van toezichthouder naar regelgever. Hoogervorst noemt dat ‘krokodillentranen’.

“De markt wil vaak niets liever dan duidelijke regels want dan weten ze precies wat wel en niet mag. Maar wij willen de markt zoveel mogelijk dwingen om het eigen gezonde verstand te gebruiken en naar hoofdzaken te kijken.”