GÖDÖLLÖ - De Europese Unie verwacht midden mei duidelijkheid te hebben over de Portugese vraag naar Europese financiële steun.

Dat verklaarde de voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, vrijdag in het Hongaarse Göddöllo.

De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden overlegden daar over het Portugese verzoek om leningen uit het noodfonds voor de euro.

De Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaan zo snel mogelijk met de Portugese autoriteiten in overleg. Volgens de Belgische minister Didier Reynders wordt gedacht aan een bedrag van 80 tot 85 miljard.

Maatregelen

Portugal moet maatregelen nemen om zijn financiële situatie zo snel mogelijk te saneren, onder meer door de verkoop van staatsdeelnemingen. Heel belangrijk is dat zijn economie beter gaat draaien.

Volgens minister Jan Kees de Jager zijn begrotingstekort en staatsschuld in Portugal ''minder alarmerend'' dan in Griekenland, dat eerder bij de eurolanden om hulp moest aankloppen.

Bij Portugal is vooral de zwak presterende economie de oorzaak van de financiële problemen. De Portugezen moeten daarom hervormen in bijvoorbeeld sociale zekerheid, ontslagrecht en pensioenen.

Betrokkenheid

De eurolanden willen alleen met Portugal over steun praten als het de betrokkenheid van het IMF accepteert. Het land is nogal huiverig voor IMF-bemoeienis, maar heeft vrijdag niet geprobeerd daaronder uit te komen, zei De Jager.

Volgens De Jager is bovendien aan de demissionaire Portugese regering de ''keiharde eis'' gesteld dat de oppositie het saneringspakket steunt. ''Minimaal de grootste oppositiepartij moet meetekenen'', zei hij.

Verworpen bezuinigingspakket

Enkele weken terug viel het kabinet van de socialist José Socrates omdat het een bezuinigingspakket niet door het parlement kreeg. Dit verworpen pakket wordt nu volgens De Jager ''het startpunt'' van wat de Portugezen nog moeten doen.

Volgens De Jager heeft Portugal te lang gewacht met orde op zaken te stellen. Als de Portugezen enkele maanden eerder hadden ingegrepen, had een steunaanvraag mogelijk achterwege kunnen blijven.

De regering in Lissabon heeft lang volgehouden zijn eigen bootjes te kunnen doppen, hoewel de rente op staatsleningen sterk opliep. Pas deze week klopte zij in Brussel aan om hulp.