BRUSSEL - De Europese Commissie heeft een officiële steunaanvraag ontvangen van Portugal. Dat zei eurocommissaris Olli Rehn (monetair beleid) vrijdag.

Volgens Rehn vraagt het door schulden geplaagde land om tientallen miljarden euro's aan noodleningen.

De Belgische minister van Financiën liet tegelijkertijd weten dat het noodpakket voor de Portugese overheid naar verwachting 80 tot 85 miljard euro groot zal zijn.

Derde euroland

Het officiële verzoek werd al verwacht. Een woordvoerder zei dat de commissie meteen samen met de Europese Centrale Bank een missie naar Portugal zal sturen om de voorwaarden voor hulp te bespreken.

Als Portugal inderdaad noodleningen krijgt, is het het derde euroland dat zich niet op eigen kracht kan financieren. Vorig jaar kregen Griekenland en Ierland al steun van de andere Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De laatste

De Spaanse minister van Financiën Elena Salgado zei vrijdag in een reactie dat Portugal ''de laatste zou zijn'' die een redding nodig heeft.

Ze zei dat er geen sprake van is dat Spanje ook om noodleningen zal moeten vragen. Vorig jaar werden Portugal en Spanje vaak in een adem genoemd met Griekenland en Ierland als de zwakkere broeders van de eurozone.

De Jager

Volgens Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is het belangrijk dat de Portugese regering beseft dat steun uit het noodfonds alleen beschikbaar komt onder harde voorwaarden, zoals een forse rente en betrokkenheid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dit zei hij vrijdag voor aanvang van een beraad met zijn collega's van de andere eurolanden in het Hongaarse Gödöllö. De Jager onderstreepte dat niet alleen de demissionaire Portugese regering, maar ook de oppositie in dat land zich achter de voorwaarden moet scharen.

Geduwd

De afgelopen weken is Portugal door de financiële markten langzaam richting noodhulp geduwd. De prijzen van Portugese staatsobligaties daalden.

Tegelijkertijd steeg de rente die investeerders eisen op nieuwe leningen aan de Portugese overheid. Hierdoor is het voor het land feitelijk onmogelijk geworden om zichzelf te financieren.