AMSTERDAM - De Europese beurzen hielden de positieve stemming maandag gedurende de ochtend vast. De Amsterdamse AEX-index noteerde tegen het middaguur een stand van 489,03 punten, dat is ruim 7 punten (bijna 1,5 procent) meer dan het slot van vrijdag. Volgens een handelaar moet niet te veel waarde worden gehecht aan de positieve stemming. "Het is iets in de plus, maar het blijft dobberen."

Bekijk de video

De Amsterdamse effectenbeurs kon maandag door een technische storing niet om 09.00 uur beginnen. Uiteindelijk ging de handel om 09.30 uur van start. Opvallend in Amsterdam was dat de koersen van de financiële waarden weer terrein wonnen. Dat bleek vooral een herstelreactie na de gebeurtenissen van vorige week.

Nadat er tumult was ontstaan over een 'Leeson-achtige affaire' bij de Allied Irish Banks, vreesde men een domino-effect. "Wanneer er in de financiële wereld een incident plaatsvindt, wordt iedereen meteen erg nerveus", weet een handelaar.

Maar omdat de bank het verlies zelf kon opvangen, was er geen sprake van een olievlekwerking. Herstel was dan ook het toverwoord. ING won 2,3 procent op 27,88 euro, ABN Amro won 2,2 procent op 19,70 euro en Fortis moest het met 1,65 procent koerswinst doen op 27,10 euro.

Philips

Ook Philips pakte verliezen van vorige week terug. "De cijfers waren wanneer je verder keek toch niet zo slecht", luidde de analyse van de handelaar. Het aandeel stond ruim 2,5 procent hoger op 30,09 euro. KPNQwest, dat dinsdag cijfers bekendmaakt, moest door geruchten een stapje terug. "Er zijn berichten verschenen over twee aandeelhouders die zich zouden terugtrekken", meldde de handelaar. Het fonds leverde bijna 6 procent in op 5,43 euro.

Duitsland

De technologiefondsen stonden in belangstelling. In Frankfurt, waar de beursindex rond het middaguur 1,6 procent hoger was, was Deutsche Telekom de grootste stijger. Een opwaardering door de zakenbank Morgan Stanley leverde het telecomconcern een koerswinst op van 5,7 procent.

Parijs en Londen

De Parijse beurs deed het 1,4 procent beter. Hier was France Télécom met een koerswinst van 4,3 procent de grootste stijger. Londen bleef wat achter met een stijging van 0,7 procent.

De euro deed aan het eind van de ochtend 0,8775 dollar en was daarmee hoger dan de 0,8725 dollar van eerder op de ochtend. Tegenover het pond sterling stond de euro op 0,6165, niet veel anders dan enige tijd daarvoor.