AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone donderdag zoals verwacht met een kwart procentpunt verhoogd tot 1,25 procent. De bank wil met de hogere rente de stijging van de inflatie tegengaan.

De ECB hanteerde sinds mei 2009 een historisch laag rentetarief van 1 procent om de economische groei in de eurozone te stimuleren.

Doordat de inflatie nu al enkele maanden hoger ligt dan het door de ECB nagestreefde niveau van 2 procent, vindt de centrale bank dat tarief niet meer voldoende. De inflatie in de eurolanden liep in maart op tot gemiddeld 2,6 procent.

Olie

De inflatie neemt vooral toe doordat olie en andere grondstoffen in de afgelopen maanden aanzienlijk duurder zijn geworden. Door het sterke economische herstel in bijvoorbeeld Duitsland beginnen de prijzen van andere consumentengoederen echter ook op te lopen, waarschuwden vooraanstaande Duitse onderzoeksinstituten donderdag.

De lage rente van de ECB vormt daardoor een steeds grotere bedreiging voor de de stabiliteit van het prijspeil in Europa's grootste economie, stelden zij.

Verdere verhogingen

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de mogelijkheid voor verdere renteverhogingen in de komende maanden open. Dat bleek donderdag uit de toelichting van ECB-president Jean-Claude Trichet op het maandelijkse rentebesluit.

Trichet gaf aan dat de ECB ''erg scherp'' blijft letten op de ontwikkeling van de inflatie. Deze opmerking diende in het verleden om de financiële markten voor te bereiden op een renteverhoging binnen twee maanden.

Waarschuwing

De Fransman waarschuwde dat de kans op hogere inflatie in de komende maanden groot is. Vooral de stijgende energieprijzen zetten druk op het prijspeil in de eurolanden.

De renteverhoging van donderdag hoeft echter niet het begin van een serie van verhogingen te betekenen, aldus Trichet.

Griekenland

Voor probleemlanden als Griekenland, Ierland en Portugal komt de renteverhoging echter beduidend minder goed uit. Zij zien de kosten die ze moeten betalen om geld te lenen daardoor nog verder oplopen.

Volgens Trichet was dat echter geen reden om af te zien van de renteverhoging. ''Wij zijn verantwoordelijk voor een stabiel prijsniveau. Alle beslissingen die we nemen zijn daarop gericht'', legde hij uit.

''Alle economieën hebben profijt van renteniveaus die ervoor zorgen dat inflatieverwachtingen binnen de perken blijven.''

Portugal

Trichet gaf wel aan dat de ECB er bij Portugal op aan heeft gedrongen om financiële hulp te vragen aan de EU.

De meest recente gegevens wijzen er volgens de Franse centralebankpresident op dat de economische groei in de eurozone nog altijd toeneemt. De onzekerheid blijft echter groot, waarschuwde hij.