REYKJAVIK - Een meerderheid van de IJslanders is tegen het akkoord over de terugbetaling van de Icesaveschulden van 3,9 miljard euro aan Nederland en Groot-Brittannië. In een opiniepeiling liet 57 procent weten tegen het voorstel te zijn, 43 procent is voor.

Zaterdag moeten de IJslanders hun stem uitbrengen in een referendum over het akkoord voor terugbetaling van de verloren spaartegoeden van de omgevallen IJslandse internetspaarbank Icesave.

Bij een peiling medio maart was nog een kleine meerderheid van 52 procent van de IJslanders voor terugbetaling van de Icesaveschulden.

Nederland en Groot-Brittannië schoten het bedrag voor aan spaarders van Icesave om hen te compenseren voor de ondergang van Icesave in oktober 2008.

In maart 2010 werd ook al een referendum gehouden over terugbetaling van de Icesaveschulden en toen stemden de IJslanders tegen, waarna het voorstel van tafel ging. In het voorstel van Nederland en Groot-Brittannië krijgt IJsland tot 2046 de tijd om het geld terug te betalen.