DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) ''brengt waar nodig en mogelijk partijen met elkaar in contact'' om zo veel mogelijk werkgelegenheid te behouden bij MSD, het voormalige Organon in Oss.

Hoewel het moederbedrijf van MSD-Organon, farmacieconcern Merck, dinsdag liet weten af te zien van een verkoop van het Nederlandse onderdeel aan een overnamekandidaat, is de deur voor een overname volgens Verhagen nog niet dicht.

''We moeten ons nu inzetten voor plan-B, zonder de deur voor een overname dicht te doen'', aldus Verhagen woensdag in de Tweede Kamer. In een gesprek op dinsdag heeft Verhagen Merck-topman Ken Frazier ''op alternatieven gewezen'', zo zei Verhagen.

Verhagen streeft er nog steeds naar dat er in Oss een sciencepark komt, waarmee kennis en werkgelegenheid voor de regio behouden kunnen worden.

Om zo'n park succesvol te maken, is volgens Verhagen de aanwezigheid van een 'kennisdrager' essentieel. Nu Merck heeft afgezien van de verkoop van de locatie in Oss aan de partij die lang in beeld was, komen mogelijk andere partijen in beeld voor een overname.

Banen vervallen

In de zomer van vorig jaar besloot Merck de onderzoeksafdeling naar de VS te verplaatsen en de productieafdeling en ondersteunende diensten te reorganiseren. Hierdoor zouden in totaal 2175 van de 4500 banen komen te vervallen, waaronder ongeveer duizend banen van hoogopgeleide onderzoekers.

Drastische maatregelen zoals dat de Nederlandse overheid de MSD-onderdelen overneemt om ze vervolgens door te verkopen aan een geïnteresseerde, wees Verhagen van de hand. Deze stap, een voorstel van de SP, zou negatieve gevolgen hebben voor het vestigingsklimaat in Nederland.

''Dan win ik er één maar verlies ik er nog veel meer'', aldus de minister, die zei dat buitenlandse bedrijven afgeschrikt zouden worden door dergelijk ingrepen door de Nederlandse staat.

Onderzoek

Verhagen wees er ook op dat 800.000 mensen in Nederland werk hebben door de aanwezigheid van buitenlandse bedrijven in Nederland. En dat die bedrijven 33 procent bijdragen aan de uitgaven voor onderzoek.

Mocht massaontslag toch aan de orde komen in Oss, dat wordt er alles aan gedaan om mensen van werk naar werk te helpen, zei minister Henk Kamp (Sociale Zaken).