DEN HAAG - Ondernemers denken heel verschillend over het aantal gewenste koopzondagen. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder winkels in de woonbranche en mode-, schoenen- en sportzaken in opdracht van brancheorganisatie CBW-MITEX.

Aan het onderzoek namen 787 ondernemingen deel met 2734 vestigingen.

De meeste winkels in het midden- en kleinbedrijf (90 procent) vinden het aantal door hun gemeente toegestane koopzondagen genoeg.

Bij een verruiming geeft 55 procent aan het aantal openstellingen op zondag gelijk te zullen houden, 14 procent wil vaker open zijn en anderen laten het afhangen van de omstandigheden.

Grootwinkelbedrijf

Bij ondernemers in het grootwinkelbedrijf ligt dat anders. Twee derde van hen zou meer dan 26 zondagen per jaar open willen zijn in de grotere gemeenten.

Bij kleinere vestigingsplaatsen willen veel grootwinkelbedrijven de opstelling op zondag laten afhangen van de lokale omstandigheden.

Verschillend

Eén landelijke afspraak over het aantal koopzondagen gaat op lokaal niveau dan ook niet goed functioneren, concludeert CBW-MITEX. ''Daarvoor zijn de situaties per gemeente te verschillend.'' De brancheorganisatie pleit ervoor per gemeente te bekijken wat het beste is.

De grootte van de vestigingsplaats, de geografische ligging en de omvang van de onderneming spelen een belangrijke rol in de overwegingen van ondernemers om meer of minder open te willen gaan, aldus de brancheorganisatie.