Winkelen is vorig jaar flink duurder geworden, de prijzen stegen met 5,2 procent

AMSTERDAM - De Nederlander geeft nog steeds meer geld uit, maar het tempo waarin de uitgaven stijgen, neemt flink af. De detailhandel ontving vorig jaar 0,8 procent meer geld dan in 2000. Dat betekent nog altijd groei, maar het is wel de kleinste groei in zeven jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Winkelen is vorig jaar flink duurder geworden. De detailhandelsprijzen stegen met 5,2 procent ten opzichte van 2000. De omzet, de totale hoeveelheid geld die in de kassa's van de winkels binnenkwam, nam met 6,1 procent toe.

De winkels die etenswaar verkopen, verkochten in 2001 minder. De omzet groeide weliswaar met 6,6 procent, maar de prijzen stegen met 6,7 procent. De supermarkten, die het leeuwendeel van de etensverkopen voor hun rekening nemen, zagen de omzet met 0,9 procent stijgen.

Drogist en interieur

In de zogeheten non-foodsector ging vorig jaar 5,6 procent meer aan handelswaar over de toonbank. De winkeliers lieten hun prijzen minder sterk stijgen dan hun collega's in de voedingsmiddelen, maar ontvingen toch 1,3 procent meer in de kassa.

De drogisterijen namen met 9,7 procent de hoogste omzetgroei voor hun rekening. Ook interieurwinkels en doe-het-zelfzaken presteerden bovengemiddeld.

In december - voor winkeliers één van de belangrijkste maanden van het jaar - besteedden consumenten vorig jaar 2,3 procent minder dan in 2000. Wel nam het aantal verkopen met 3,3 procent toe, terwijl de prijzen met 5,5 procent stegen.