DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) gaat wetgeving over bonussen bij financiële instellingen die staatssteun genieten, uitbreiden.

De Jager zei dat dinsdag tegen RTLZ.

Hij wil dat niet alleen banken die in de toekomst aan het 'staatsinfuus' komen te liggen geen bonussen mogen uitkeren, maar dat dat ook gaat gelden voor instellingen die gebruik gaan maken van garantieregelingen van de overheid.

LeasePlan

Aanleiding voor de uitbreiding is de commotie rond beloningen bij LeasePlan, het autoleasebedrijf dat ook een bankvergunning heeft. LeasePlan heeft geen directe staatssteun ontvangen, maar De Jager stond als minister wel voor 6,5 miljard euro garant voor leningen van LeasePlan.

De strengere bonusregels moeten dus in de toekomst ook gaan gelden voor bedrijven als LeasePlan, ''zolang ze aan het staatssteunloket hangen'', aldus De Jager.

Teruggave bonussen

Hij weigert zich overigens aan te sluiten bij de oproep vanuit de Kamer tot LeasePlan om de bonussen terug te geven, wat de ING-top vorige week deed.

''Blij word ik er niet van, maar het is wel in lijn met afspraken uit het verleden. ING en Aegon hebben er vrijwillig van afgezien en dat juich ik toe, maar ik kan het niet met terugwerkende kracht terugeisen. Een oproep van mijn kant zou gratuit zijn.''

Zorgen om debat

De Jager is het ''voor een deel'' eens met voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken, die zich zorgen maakt over het publieke debat over de bankiers. ''De toon van het debat moet goed en zakelijk zijn.''

De CDA-minister vindt dat de bankiers zich de kritiek moeten aantrekken, maar dat tegelijkertijd de politiek zich moet realiseren dat ze met haar felle kritiek het kind niet met het badwater moet weggooien. ''De sector creëert wel heel veel banen.''

G20

De CDA-minister zei tegen RTLZ verder dat de ''kans niet heel erg groot'' is dat Nederland in november weer als gast bij de G20 mag aanschuiven. De Jager was weliswaar vorige week in China bij een seminar van de twintig belangrijkste economieën, maar hij heeft niet meer dan ''een sprankje hoop'' dat dat leidt tot een nieuwe uitnodiging.

Nederland was in de jaren van de kredietcrisis wel steeds aanwezig op G20-toppen.