DEN HAAG - De salarissen van topbestuurders in Nederland zijn nog niet terug op het niveau van vóór de wereldwijde kredietcrisis. Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Zaterdag bleek uit berekeningen van de Volkskrant dat de gemiddelde inkomsten bij 21 van de 25 bedrijven in de AEX vorig jaar met 16 procent zijn gestegen.

De Jager wees er dinsdag op dat ze tijdens de internationale financiële crisis in de jaren 2008-2009 met gemiddeld 20 procent waren gedaald.

De CDA-minister stelde dat de Kamer hem mag aanspreken op salarissen bij door de staat gesteunde banken, maar dat hij niet verantwoordelijk is voor beloningen bij bedrijven die niets met de overheid te maken hebben.

Schande

De Jager was naar de Kamer geroepen door SP-Kamerlid Paul Ulenbelt die schande sprak van de topsalarissen bij de ''grootgraaiers aan de top'' en het kabinet opriep er iets aan te doen. Uit de antwoorden van De Jager concludeerde Ulenbelt dat de salarisverhogingen dus ''een goedmakertje'' zijn voor het eerdere verlies.

Dat moeten dan ook maar gelden voor alle gewone werknemers in Nederland die vorig jaar 1,4 procent minder gingen verdienen, redeneerde Ulenbelt. Daar gaat de minister van Sociale Zaken over, zei De Jager.