PARIJS - De groei van de internationale economie gaat voorlopig harder dan verwacht. Dat concludeerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag in een tussentijdse evaluatie van de rijkste landen.

De denktank verwacht dat de economische groei in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Canada in de eerste zes maanden van 2011 behoorlijk hoger uitvalt dan een paar maanden geleden werd gedacht.

Gemiddeld verwacht de OESO in de eerste helft van het jaar een groei van 3,2 procent.

Voor de eurozone wordt nu een groei van circa 3 procent voorspeld voor de periode tot en met juni. Eind vorig jaar werd nog uitgegaan van ongeveer 1,5 procent. De prognose voor de Verenigde Staten ging van 2,3 naar 3,1 procent.

Zelfversterkend

''De vooruitzichten zien er veel beter uit dan een paar maanden geleden'', stelde OESO-hoofdeconoom Pier Carlo Padoan. ''Het herstel wordt zelfversterkend, waardoor er minder behoefte is aan stimuleringsmaatregelen.''

De werkloosheid blijft echter hoog en ook de inflatie loopt op, waarschuwde de organisatie. Gemiddeld ligt de werkloosheid in de OESO-landen nog 2 procentpunt boven het niveau van voor de recessie.

Positieve gevolgen

Voor Japan konden de economen nog geen voorspelling geven. De gevolgen van de natuurrampen die het land vorige maand troffen, is nog niet te schatten. In de eerste helft van het jaar zal de economische groei daardoor lager zijn.

Vanaf het derde kwartaal kunnen de positieve gevolgen van de wederopbouw echter al zwaarder wegen dan de negatieve effecten van de rampen, meent de OESO.