OSS - Farmacieconcern Merck, het moederbedrijf van MSD-Organon, ziet geen redenen om weer aan de onderhandelingstafel te gaan met een overnamepartner voor de MSD-locatie in Oss.

Dat maakte Merck dinsdag bekend.

In de zomer van vorig jaar besloot Merck de onderzoeksafdeling in Nederland naar de VS te verplaatsen en de productieafdeling en ondersteunende diensten te reorganiseren.

Hierdoor zouden in totaal 2175 van de 4500 banen komen te vervallen, waaronder ongeveer duizend banen van hoogopgeleide onderzoekers.

Overname

Een deel van de locatie in Oss zou eventueel door derden worden overgenomen, maar dat liep op niets uit. Merck heeft op verzoek van de ondernemingsraad (or), vakbonden en raad van commissarissen nog eens nader naar het bod van een onbekend gebleven partij gekeken. Ook dat leverde niets op.

De directie van MSD-Organon werkt nu verder aan de uitwerking van een Plan-B en zal binnen enkele dagen een adviesaanvraag hierover aan de or overhandigen. Plan-B was in afwachting van wat het moederbedrijf zou doen, even in de wacht gezet.

Alternatief plan

De or, betrokken vakbonden en de raad van commissarissen van Organon laten weten teleurgesteld te zijn over het besluit van Merck.

Zij vinden dat het moederbedrijf met een alternatief plan moet komen dat dezelfde resultaten voor de Osse vestiging zou opleveren als een overname. ''Voor wat betreft de aard van de voort te zetten activiteiten (r&d en productie) en de daarmee verbonden werkgelegenheid'', aldus de partijen in een gezamenlijke verklaring.

Tenslotte laten zij nog weten het niets eens te zijn met de argumenten van Merck, maar dat zij daar omwille van de vertrouwelijkheid verder niet op in kunnen gaan.