AMSTERDAM - Voormalig FNV-voorzitter Lodewijk de Waal geeft zijn positie als commissaris bij ING niet op. PvdA-partijgenoot Ronald Plasterk uitte eerder ferme kritiek op De Waal vanwege zijn rol bij het toekennen van bonussen aan de ING-top.

De Waal blijkt hiervoor echter niet te zwichten, zo zegt hij dinsdag in een artikel in het Nederlands Dagblad.

De Waal was als commissaris bij ING medeverantwoordelijk voor het besluit om de ING-top een forse bonus te verlenen over 2010. Na veel kritiek vanuit de Tweede Kamer besloten ING-topman Jan Hommen en zijn medebestuurders de bonus terug te geven.

Plasterk vindt dat De Waals geloofwaardigheid ernstig is aangetast. ''Als ik De Waal was, zou ik opstappen'', zei het Kamerlid.

Verantwoordelijkheden

''Het staat de heer Plasterk vrij om kritiek te leveren, daarvoor is hij tenslotte politicus'', zegt De Waal in het Nederlands Dagblad. ''Ik heb andere verantwoordelijkheden en zal daar op een nader te bepalen moment een verklaring over afleggen, omdat ik vind dat ik mijn afwegingen moet verantwoorden.''

In overleg met ING is voorlopig besloten tot een mediastilte, aldus De Waal.

SNV

De Waal kwam vorige week ook ter sprake vanwege de commotie bij hulporganisatie SNV, waar de oud-vakbondsman voorzitter was van de raad van toezicht.

Zowel De Waal als directeur Dirk Elsen besloot op te stappen na publicaties over onder meer vriendjespolitiek, mogelijk onterechte dienstreizen, te hoge salarissen van de top en huurtoeslag voor een van de vier directeuren.