AMSTERDAM - Vakcentrale FNV heeft tijd nodig om zich op kritiek van verschillende FNV-bonden te bezinnen. De vakcentrale wil de komende twee weken gebruiken om met de achterban in gesprek te gaan.

''Wij hebben vanmiddag een pittig gesprek gevoerd over de stand van zaken rond AOW en pensioenen'', zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandag na de tweewekelijkse vergadering van de federatieraad, waarin het bestuur van de vakbeweging en de voorzitters van de aangesloten bonden zitten.

''De uitkomst van dat gesprek is dat wij een pas op de plaats maken van in ieder geval twee weken. Dat ga ik aan de werkgevers en de minister voorstellen'', aldus Jongerius.

Onenigheid

Voor de vergadering was het al duidelijk dat er onenigheid is binnen de vakcentrale. In een brief aan de federatieraad stelden zeven bestuurders van de twee grootste bonden, FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV, dat wat hen betreft de stekker uit de onderhandelingen kan worden getrokken.

De bestuurders vinden dat de pensioenrechten die mensen tot nu toe hebben opgebouwd goed beschermd moeten worden en dat mensen een zo groot mogelijke zekerheid moeten houden over de hoogte van hun pensioen.

Jongerius wil de komende tijd gebruiken om met de achterban te praten over de huidige stand van zaken en de stappen die nog genomen moeten worden. Ze wil echter niet terugkomen op de uitgangspunten van het AOW- en pensioenakkoord die in juni 2010 zijn vastgelegd, alsook de afspraken die de federatieraad eerder al maakte over de pensioenen.

Begrip

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft begrip voor de situatie van FNV en hoopt dat de vakcentrale na deze kleine adempauze de onderhandelingen snel weer hervat. ''We hopen de komende weken alsnog tot een akkoord te komen bij dit uitermate belangrijke onderwerp'', zei een woordvoerder.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken had eigenlijk gehoopt dat de sociale partners begin deze maand de handtekeningen onder het akkoord zouden zetten. Eind vorige week liet hij al weten dat hij de partijen wat meer tijd gunt.

''Ik blijf beschikbaar voor constructief overleg'', zei Kamp maandagavond. ''Vandaag, over een week en ook over twee weken. Snelheid is zeer gewenst, maar mag niet ten koste van de zorgvuldigheid gaan.''