AMSTERDAM - De Amsterdamse Kalverstraat blijft met een tophuur van 2450 euro per vierkante meter per jaar de duurste winkelstraat van Nederland. Dat blijkt maandag uit cijfers van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

De huurprijzen op de topwinkellocaties in de grotere Nederlandse binnensteden zijn in het eerste kwartaal verder gestegen. In vier van de zeven voornaamste hoofdwinkelstraten namen de huurprijzen met twee tot vier procent toe.

Sinds de zomer van 2010 vertonen de huurprijzen weer een stijgende lijn. Ten opzichte van juli 2009 zijn de prijzen in de zeven belangrijkste winkelstraten met gemiddeld zes procent omhoog gegaan. Op de Utrechtse Lange Elisabethstraat en de Kalverstraat zijn de huurprijzen het meest gestegen.

Aanlooproutes

De huurprijzen van winkelruimte op aanlooproutes en minder dominante centrumgebieden zijn over het algemeen stabiel gebleven het afgelopen kwartaal. Op dergelijke locaties laat de vraag nog nauwelijks herstel zien.

Ook overnamesommen zitten in de lift, hoewel ze nog niet het niveau van voor de crisis hebben bereikt. Het is voor veel retailers nog lastig hoge overnamesommen neer te tellen vanwege beperkte financieringsmogelijkheden. Voor winkelruimte aan de zeven belangrijkste straten wordt tussen de 300.000 en 700.000 euro betaald.

Tot de zeven belangrijkste hoofdwinkelstraten van Nederland worden, naast de Kalverstraat en de Lange Elisabethstraat, de Rotterdamse Lijnbaan, de Eindhovense Demer, de Arnhemse Ketelstraat, de Grote Staat in Maastricht en de Spuistraat in Den Haag gerekend.