AMSTERDAM - Fabrikanten van huishoudelijke chemicaliën gaan de komende jaren collectief de verpakkingen van hun producten minder vrolijk maken.

Op deze manier hopen de makers de flessen met bleekmiddel, gootsteenontstopper, verf of thinner minder aantrekkelijk te maken voor jonge kinderen.

Een woordvoerder van Consument en Veiligheid heeft maandag een bericht daarover in het AD bevestigd. Per jaar raken er in Nederland zevenduizend kinderen tussen de 0 en de 4 jaar oud gewond door het innemen van gevaarlijke huishoudelijke chemicaliën.

Vrolijk

Van deze groep belanden er ruim vijfhonderd in een ziekenhuis. De kinderen nemen vaak in een onbewaakt moment een slok uit de fles, omdat die er zo vrolijk en verleidelijk uitziet.

Ook komt er nog duidelijker op de flessen te staan hoe gevaarlijk de chemische producten zijn voor peuters.

''De meeste ongelukken gebeuren in onbewaakte ogenblikken’’, stelt de zegsman van Consument en Veiligheid. ''Als vader of moeder de wc aan het schoonmaken is en even wordt afgeleid door de telefoon of onverwachte mensen aan de deur.’’

Campagne

De organisatie lanceert dinsdag een landelijke campagne die met grote posters in abri’s en in ziekenhuizen duidelijk maakt hoe gevaarlijk de vrolijke flessen voor kinderen kunnen zijn. Voor 2015 moeten alle verpakkingen zijn veranderd, zo gebiedt nieuwe wetgeving van de Europese Unie.

Het aantal ongelukken is de afgelopen jaren overigens al flink teruggelopen, onder meer dankzij het invoeren van kindveilige sluitingen op flessen met chemicaliën.