AMSTERDAM - Bestuurders van FNV keren zich tegen het pensioenakkoord waar voorzitter Agnes Jongerius over onderhandelt. In een open brief eisen zeven landelijke bestuurders van FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV dat de stekker uit het onderhandelingsproces wordt getrokken.

Dat schrijft De Telegraaf maandag. Jongerius onderhandelt met werkgeversorganisaties en minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) over een nieuw pensioensysteem.

Zoals het er nu naar uitziet, komt het risico dat pensioenfondsen met beleggen lopen volledig bij de werknemers te liggen.

"Zo gaat het niet", concluderen de bestuurders in de brief. Volgens hen zwemt de vakcentrale in een fuik van het kabinet, de werkgevers en de verzekeraars.

Chanteren

Het kabinet zou de vakbonden chanteren door te dreigen dat er enorme buffers moeten worden aangelegd als zij niet doen wat het kabinet wil. De pensioenen en rechten van werknemers zouden dan nooit meer kunnen worden geïndexeerd.

De brief kan volgens de krant het laatste zetje zijn om de onderhandelingen te staken. Ook zou het de opmaat kunnen zijn voor een paleisrevolutie binnen de FNV. Volgens de krant heeft Jongerius haar positie verbonden aan het pensioenakkoord dat vorig jaar al met werkgevers is gesloten.

Maandag vergaderen de FNV Bondgenoten en de vakcentrale over het pensioenproces. Later op de dag beslissen alle aangesloten vakbonden over de toekomst van de onderhandelingen.