AMSTERDAM - Britse banken krijgen minstens drie mogelijkheden voor structurele hervormingen. Dat zou staan in een tussentijds rapport van de Independent Commission on Banking dat volgende week maandag wordt gepresenteerd, zo meldt the Sunday Times.

Het rapport zal een belangrijke rol spelen bij de hervorming van de Britse bankensector, die ervoor moet zorgen dat banken in het vervolg ook in crises op eigen benen kunnen blijven staan.

De meest besproken mogelijkheid tot nu toe is het opsplitsen van banken. Universele banken zouden hun zakelijke en investeringsactiviteiten moeten scheiden van de activiteiten waarmee ze zich op de consumentenmarkt richten.

De verschillende onderdelen moeten zichzelf kunnen financieren, zodat consumenten niet de dupe worden van risicovol gedrag in de investeringstak.

Alternatieven

Een alternatief hiervoor is dat banken voortaan meer eigen kapitaal moeten hebben. Ook wordt er gekeken naar innovatieve schuldstructuren, die het geld van spaarders kunnen beschermen.

Banken vrezen voor de maatregelen en waarschuwen voor de gevolgen van radicale hervormingen. Zo zou Barclays-topman Bob Diamond met wetgevers in New York gesprekken voeren over een verhuizing van het hoofdkantoor naar de Verenigde Staten.

RBS-topman Stephen Hester waarschuwde eerder al dat een gesplitste Royal Bank of Scotland die voor 83 procent in handen is van de Britse overheid, minder geld zal opleveren bij verkoop.