PEKING - De Chinese overheid heeft slechts de helft van de zuivelproducenten in de Volksrepubliek toestemming gegeven om verder te werken. De overige bedrijven moeten dicht.

Dat meldde de Chinese inspectiedienst. Die probeert de kwaliteit in de sector te verbeteren na schandalen.

Van de 1176 bedrijven die een nieuwe licentie hebben aangevraagd, kregen 426 'nee' te horen. Iets meer dan honderd andere zijn tijdelijk stilgelegd en krijgen pas nieuwe papieren als ze beter gaan functioneren.

Door deze maatregelen kan 55 procent van de zuivelproducenten niet meer aan het werk.

Stiekem

Lokale overheden hebben de opdracht gekregen om de afgekeurde bedrijven goed in de gaten te houden. Gevreesd wordt dat de productie op die locaties stiekem weer opgepakt zal worden.

Drie jaar geleden stierven in China zes kinderen doordat ze met melamine vervuilde melk hadden gedronken. Honderdduizenden mensen kregen last van nierstenen.

Melamine wordt normaliter gebruikt voor de productie van plastic. Melkboeren gebruiken de stof om te verhullen dat de melk is aangelengd.

Schandaal

Sinds het schandaal houden de Chinese autoriteiten de melkboeren nauwlettend in de gaten. In de laatste zes maanden van afgelopen jaar werden bijna honderd mensen opgepakt omdat ze melamine vervuilde melkproducten produceerden of verkochten. Ook werd ruim 2100 ton besmet melkpoeder van de markt gehaald.

Voor hun rol in het melkschandaal van 2008 zijn 21 mensen veroordeeld. Twee zijn geëxecuteerd. Ongeveer een op de acht Chinese kinderen die ziek werden van vervuild melkpoeder, heeft nog altijd nierklachten.