AMSTERDAM - Antikartelwetgeving staat een eventuele overname van NYSE Euronext door Nasdaq in de weg. Dat stellen twee Amerikaanse professoren in de rechtsgeleerdheid tegenover persbureau Bloomberg.

Als de twee beurzen zouden samensmelten zou Nasdaq een monopoliepositie krijgen op 's werelds grootste kapitaalmarkt de Verenigde Staten.

Als de regelgevers alleen kijken naar de Amerikaanse markt, is de samensmelting sowieso onwettig, stelt Herbert Hovenkamp, professor aan de universiteit van Iowa. Als er naar de wereldwijde markt van aandelenbeurzen wordt gekeken is de overname een minder groot probleem.

Vijandig bod

Vrijdag deden het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq OMX en de Amerikaanse derivatenbeurs Intercontinental Exchange een bod op NYSE Euronext van 42,50 dollar per aandeel. Dit bod, in contanten en aandelen, ligt hoger dan het bod van het Duitse beursbedrijf Deutsche Börse. Laatsgenoemde partij had al bijna overeenstemming bereikt over overname.

Om concurrerend te kunnen blijven zijn beurzen wereldwijd op zoek naar fusiepartners.

Vorige week zei EU-commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) problemen te voorzien bij de overname van NYSE Euronext door Deutsche Börse, omdat het Duitse bedrijf alle beursgerelateerde activiteiten zelf in huis heeft.