AMSTERDAM - Telecombedrijf KPN is in de afgelopen tien jaar zeker drie keer serieus benaderd door partijen die het bedrijf wilden overnemen. Dat zegt vertrekkend topman Ad Scheepbouwer in een interview met NRC Handelsblad dat zaterdag wordt gepubliceerd.

De overnamepogingen ketsten af omdat KPN met een beurswaarde van 20 miljard euro, een schuld van 13 miljard euro en een flinke premie daar bovenop te duur is voor de meeste kandidaten. Scheepbouwer zei niet welke partijen interesse hadden in KPN.

Hij gaf wel aan dat het Spaanse Telefónica en France Telecom groot en rijk genoeg zijn om het bedrijf over te nemen. Snelgroeiende Chinese telecombedrijven zouden volgens de krant mogelijk ook zijn geïnteresseerd.

Scheepbouwer, die volgende week wordt opgevolgd door Eelco Blok, ziet weinig mogelijkheden voor KPN snel verder te groeien. ''Tenzij we nog eens fuseren met een paar kleine partijen. Maar omdat overal de overheden als aandeelhouder nog in de bedrijven zitten, slaat de hele sector min of meer dood.''