AMSTERDAM - ING-bestuursvoorzitter Jan Hommen voelde niks voor de omstreden bonus die hem over vorig jaar werd toegekend.

De raad van commissarissen drukte de extra beloning echter door, zo bericht NRC Handelsblad vrijdag op basis van 'bronnen'.

Hommen zou hebben voorzien dat de 1,25 miljoen euro aan bonus, bovenop zijn vaste inkomen van 1,35 miljoen euro, tot maatschappelijke onvrede zou leiden. De beloning was niettemin conform de afspraken met het ministerie van Financiën en de 'Code Banken'.

Staatslening

De bank-verzekeraar wist het verlies van 1 miljard euro in 2009 vorig jaar om te buigen in een winst van 3 miljard euro, maar is nog altijd bezig met het afbetalen van een staatslening van 10 miljard euro.

De commissarissen zouden zeer te spreken zijn over de prestaties van Hommen, die ook toeziet op de splitsing van de bank- en verzekeringstak.

Signaal

Hommen schreef na de bekendmaking van de beloningen al dat de ING-top onvoldoende heeft ingeschat welk signaal van de bonus uitgaat naar de samenleving. Uit angst voor verdere schade aan het concern, zoals opstappende rekeninghouders, werden de bonussen vervolgens geschrapt.

Ook Aegon, dat eveneens staatshulp ontving, maakte deze week bekend dat de bonussen voor de top voorlopig worden uitgesteld.