AMSTERDAM - Autofabrikant Spyker geeft toe dat de situatie bij de autofabrikant nijpend is. Dochterbedrijf Saab kost te veel geld. Hierdoor is de toekomst voor Spyker in gevaar als het geen verdere financiering kan verkrijgen.

Dit schrijft Spyker in zijn vrijdag gepubliceerde jaarverslag. Saab zorgt voor te weinig inkomsten en het blijkt dat er meer geld nodig was dan gepland om Saab opnieuw op te starten. Volgens Spyker zal de situatie in de eerste helft van 2011 niet verbeteren.

Hierdoor bestaat het risico dat de continuïteit van de groep onzeker wordt, als Spyker geen extra financiering krijgt. In het jaarverslag verklaart de autofabrikant dat het "verscheidene" opties bekijkt om de financiering te verbeteren.

Beleggers konden de boodschap niet waarderen. Het aandeel Spyker staat rond 14.30 uur ruim 4 procent lager.

Problemen

Saab heeft deze week problemen gehad met toeleveranciers door achterstandsbetalingen. Woensdag werd bekend dat transporteur Schenker geen leveringen meer deed aan Saab.

Nadat deze twist was opgelost, besloot de fabrikant van instrumentenpanelen, IAC, niet meer te leveren door achterstallige rekeningen. Vrijdag maakte IAC bekend dat het betalingsprobleem was opgelost.

Muller is druk bezig met extra financiering los te weken van investeerders en banken. Onlangs werd bekend dat de Russische investeerder Vladimir Antonov misschien een rentree maakt in Saab. De Zweedse regering moet nog wel toestemming geven hiervoor.

Bonus

Uit het jaarverslag blijkt verder dat topman Victor Muller ruim een miljoen euro heeft verdiend over 2010. Dit bedrag bestaat voor 550.000 euro uit management fees en een bonus van 508.000 euro.

In 2009 verdiende Muller nog 240.000 euro. De financieel directeur van Spyker, Hans Go, neemt 334.000 euro mee naar huis.

Lees meer over de situatie bij Spyker en Saab in het dossier