DEN HAAG - Huishoudens hadden vorig jaar minder te besteden dan in 2009. Na correctie voor inflatie kwam de daling van het beschikbaar inkomen uit op 1,4 procent. Toch waren de bestedingen van huishoudens 0,4 procent hoger.

Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling van het beschikbaar inkomen komt onder meer door een sterke toename van betaalde premies, vooral voor de zorgverzekeringen, en door afname van de werkgelegenheid.

Het financieel vermogen van huishoudens nam wel toe met 85 miljard euro. Hiermee is binnen twee jaar de klap van de financiële crisis grotendeels tenietgedaan.

Hoewel huishoudens aandelen van de hand deden, was door het herstel van de financiële markten de waarde van hun aandelenpakket eind vorig jaar toch 13 miljard euro hoger dan een jaar eerder.

Niveau 2008

Niet-financiële bedrijven zagen hun winsten in 2010 flink verbeteren. De nettowinst groeide met 29 miljard naar 109 miljard euro en is daarmee volgens het CBS bijna terug op het niveau van 2008.

Ook de banken hebben de wind weer mee. Nederlandse banken boekten 10,1 miljard euro winst. In 2008 leden ze nog 5,4 miljard verlies, terwijl ze in 2009 slechts een magere winst van 1,2 miljard euro realiseerden.

De hoge winst in 2010 komt onder meer doordat de betaalde rente door banken sterker daalde dan de door hen ontvangen rente.