ZOETERMEER - Medewerkers van stadsvervoersbedrijven in de drie grote steden gaan opnieuw actievoeren. Dat meldt vakbond Abvakabo FNV vrijdag.

De acties beginnen op 7 april bij het GVB in Amsterdam, gevolgd door de RET in Rotterdam op 12 april en de HTM in Den Haag op 20 april. Op deze dagen is er tussen de ochtend- en avondspits geen openbaar vervoer.

Met de acties willen de vakbonden de regering ervan overtuigen om af te zien van verplichte aanbesteding en 120 miljoen euro aan bezuinigingen.

Volgens de bonden zou hierdoor over twee tot drie jaar 40 procent minder openbaar vervoer in de steden zijn. Ook de veiligheid in het openbaar vervoer zou door de bezuinigingen in het geding komen.

Dupe

Haagse vervoerder HTM ''kan zich iets voorstellen’’ bij de gevoelens van onvrede onder het personeel. ''Maar we hopen van harte dat reizigers niet teveel de dupe worden van een conflict waar zij niets mee te maken hebben.’’ Dat stelt een woordvoerder van de vervoersmaatschappij

De RET in Rotterdam kan zich niet vinden in de nieuwe staking, reageert een woordvoerder vrijdag: ''Wij vinden het vervelend dat op deze manier de reizigers opnieuw worden gedupeerd.''

GVB

Het GVB vindt het jammer dat reizigers last zullen hebben van de komende acties in het openbaar vervoer. Dat zei een woordvoerster in een reactie op de staking. ''We betreuren het dat de reizigers hinder ondervinden en de dupe zijn van deze werkonderbreking.’’

Het GVB zegt de emoties van de actievoerders wel te begrijpen. Zelf is het bedrijf ook niet blij met de verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer in de grote steden waar de regering voor is. De vervoerder zal de acties niet proberen te voorkomen door naar de rechter te stappen.

Spits

Reizigersvereniging Rover betreurt het dat reizigers tijdens de aangekondigde acties tijdelijk niet met het ov kunnen reizen. Wel is de vereniging blij dat er niet wordt gestaakt tijdens de spitsuren.

De reizigersvereniging vindt echter dat vakbonden nu eenmaal wel het recht hebben om actie te voeren, aldus de zegsman.

Rover begrijpt waarom de vakbonden met acties komen. ''Er moet 120 miljoen euro worden bezuinigd en ook wij vrezen kaalslag in het openbaar vervoer in de grote steden'', zei de woordvoerder.