BRUSSEL - De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing heeft tussen 1989 en 2006 zeker 5,3 miljard dollar (3,7 miljard euro) aan ongeoorloofde staatssteun ontvangen. Dat heeft de wereldhandelsorganisatie WTO donderdag verklaard.

De Europese Unie begroette de uitspraak als een overwinning, maar dat deden de Verenigde Staten en Boeing ook.

De Amerikaanse regering en de Europese Unie beschuldigen elkaar al jaren over en weer van verboden staatssteun aan respectievelijk Boeing en de Europese concurrent Airbus.

Eerder waren deskundigen van de WTO al tot de conclusie gekomen dat ook bij Airbus sprake was van ongeoorloofde subsidie van Europese regeringen.

Subsidies

Volgens Europees Commissaris Karel De Gucht toont de uitspraak van de WTO aan dat Boeing jarenlang miljarden aan subsidies ontving en nog steeds ontvangt. De subsidies hebben volgens de Europese belangen aanzienlijke schade berokkend.

Zoals minder opdrachten voor de Europese vliegtuigbouwer Airbus, die zich gedwongen zag zijn prijzen te drukken en op een oneerlijke manier marktaandeel aan Boeing verloor. Volgens De Gucht heeft de steun het Europese bedrijfsleven miljarden euro's gekost.

Maar Washington wees erop dat de Amerikaanse staatssteun volgens de WTO veel kleiner was dan de ongeoorloofde Europese subsidies aan Airbus. Volgens Boeing heeft de WTO ''80 procent van de Europese claims afgewezen''.