SYDNEY - De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas schrapt banen en brengt de capaciteit terug als gevolg van natuurrampen en de scherpe prijsstijging van kerosine. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

Volgens Qantastopman Alan Joyce heeft de wereld nog nooit met zoveel natuurrampen te maken gehad, doelend op de zware aardbevingen in Japan en Nieuw-Zeeland en de overstromingen in Australië.

Dat laatste kostte het concern 80 miljoen Australische dollar (59 miljoen euro). De kosten van de aardbeving in Japan komen uit op 45 miljoen Australische dollar.

De ramp in Nieuw-Zeeland vorige maand hakte voor een bedrag van 15 miljoen dollar in de winst.

Banen

Hoeveel banen het bedrijf wil schrappen, is nog niet duidelijk. In ieder geval zal er gesneden worden in de managementposities. Duizenden werknemers van het bedrijf dreigden al met stakingen wegens conflicten over de werkzekerheid, het loon en tijdelijke contracten.

Olieprijs

Ondertussen is de olieprijs sinds september met bijna 50 procent omhooggeschoten. ''De aanzienlijke en aanhoudende stijging van de brandstofprijs is onze grootste uitdaging sinds de crisis'', zei Joyce.

Qantas, de grootste luchtvaartmaatschappij van Australië, heeft eerder dit jaar jaar zijn brandstoftoeslag al verhoogd, waardoor vliegtickets duurder werden.