AMSTERDAM - Nederlandse gemeenten zijn toch bereid tot een loonsverhoging voor de 180 duizend gemeenteambtenaren. Het kabinet wil als bezuinigingsmaatregel het salaris van de ambtenaren twee jaar op rij bevriezen, maar de gemeenten zien ruimte voor een loonsverhoging.

Dat zegt de Rotterdamse wethouder van personeel Jantine Kriens woensdag in de Volkskrant. Zij is ook voorzitter van het College van Arbeidszaken van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

In ruil voor de loonsverhoging moeten de ambtenarenvakbonden wel instemmen met verlenging van de lopende cao tot 1 januari 2013. Kriens zegt dat het overleg met de bonden tot nu toe goed verloopt.

Uitkering

Om de loonsverhoging door te voeren wordt een eenmalige uitkering van een procent over vorig jaar omgezet in een structurele loonsverhoging van een procent. Volgend jaar moet daar nog wat bijkomen, maar daar wordt nog over onderhandeld.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) is volgens de krant onaangenaam verrast.

Waar Kriens over het salaris van de gemeenteambtenaren onderhandelt, gaat hij over het salaris van de rijksambtenaren. Het is de vraag of die er begrip voor zullen hebben als gemeenteambtenaren wel meer salaris krijgen en zij niet.

Handhaving

Donner vindt dat de overheid met één mond moet spreken. De twee spreken elkaar woensdag, maar Kriens kondigt in de krant alvast aan dat ze niet mee gaat met Donners handhaving van de nullijn.

Kriens wijst erop dat de vergrijzing voor een grote uitstroom van ambtenaren gaat zorgen. Ook zal de arbeidsmarkt weer aantrekken, waardoor het moeilijker wordt geschikt personeel te vinden. "Dan moet je als gemeente klaarstaan met een moderne cao."